10 най-добри GPS часовници за бегачи

Днешните GPS часовници, освен че имат  множество възможности  за проследяване на всяка една ваша стъпка, също така са оборудвани с десетки сензори, които следят физическото ви състояние, дори докато спите. Независимо дали това ще е първият ви GPS часовник, който искате да закупите или просто искате ъпгрейд на вече остарелия ви такъв, ние имаме няколко съвета и предложения за вас, за да сте сигурни, че  на ръката ви ще се озове точният GPS партньор в спорта.

В повечето случаи, колкото повече функции и възможности за следене на активността търсите в един часовник, толкова повече левчета ще излетят от джобчето ви. Разбира се, има и по-евтин начин да закупите висок клас GPS часовник, а той е да го вземете втора ръка. Ключово за покупката на това удоволствие е да значете точно за какво ще го използвате и какви функционалности ви трябват. По този начин самият процес е добре планиран, което  намалява риска да си дадете парите за нещо, от което впоследствие да разберете, че нямате нужда.

За Ваше улеснение, сме резюмирали някои от основните функции, които е добре да вземете предвид , преди да се впуснете в покупка на GPS часовник:

Спортни функции:

  • Алтметри;
  • Барометри;
  • Компаси и жироскопи – това са сензори, които бихте искали да имате, ако се нуждаете от изчисляване на надморската височина;
  • Атмосферно налягане;
  • Навигация през нови маршрути в пустошта, помагайки на трейл бегачи, алпинисти, дори и любители на разходката в планината. Много модели от висок клас предлагат възможността да заредите предварително създаден GPX файл, а функцията “Навигация” да ви насочва прецизно по горските пътеки.

Разбира се, всеки би искал да има този арсенал от функционалности на часовника, но наличието им прави продукта доста по-скъп. Затова е много важно да знаете, къде ще практикувате голяма част от тренировките си. Ако ще тичате в парка или в квартала, обмислете да вземете часовник с вградени визуални карти, който да ви насочва към нови квартали, или такъв, който създава персонализирани тренировки специално за вас. Много от високите класове GPS часовници предлагат до 80 вида различни спортове – от бягане в планината до сърфиране и сноуборд.

Lifestyle функции:

GPS часовници, които поддържат мобилен сигнал или поне се свързват с Bluetooth към телефона ви, позволяват приемане на обаждания от часовника и ви дават бърз достъп до различни приложения. Съвместимостта с Wi-Fi може също да улесни синхронизирането на тренировките ви, да проверите времето или да прегледате електронната си поща. С тези функционалности може да извършвате плащания само носейки часовника в магазина, въпреки че в България още не е разпространено.

По-надолу сме селектирали както едни от  най-добрите, така и едни от най-достъпните GPS часовници за бегачи на пазара:

Suunto 9

Цена: 1100лв
Батерия: до 120 часа

Всичко в този часовник е голямо – като водомер е. Това, обаче позволява да бъде оборудван с масивна батерия, която би издържала дни по планините. Suunto твърдят, че в режим Ultra track (записва геолокацията ви на всеки 2 минути) часовникът издържа умопомрачителните 120 часа.
Бонус: Когато часовникът усети, че батерията ви е изтощена, ще ви посъветва да превключите към друг режим на захранване, така че да издържи за по-дълъг период от време.

Fitbit Versa

Цена: 399лв
Батерия: До 4 дни в зависимост от начина на ползване

Fitbit Versa идва с 15+ тренировъчни режима, специално създадени за всичките ви нужди. За още по-голямо улеснение имате и динамични On-Screen Workouts тренировки, които ви напътстват директно от екрана на часовника през цялото време. Също така получавате 24/7 измерване на сърдечната честота директно от китката, давайки ви повече свобода и комфорт.

Polar V800 + Heart Rateсензор

Цена: 889 лв.
Батерия: 13 часа

Добрата подготовка е ключът към успеха. Създайте си детайлни цели за различните типове тренировки и ги синхронизирайте със своя V800, а той от своя страна ще ви даде напътствия в реално време. Използвайте опциите Orthostatic Test и Recovery Status, за да сте сигурни, че тялото ви е готово за следващото предизвикателство. Създайте различни спортни профили, за да сортирате важните за вас данни, докато бягате, карате колело или плувате. Следете всеки детайл: от надморската височина до сърдечния си ритъм.

Приложението Polar Flow записва всяка сесия (спорт, сън или по време на работа) и бързо показва данните за нея в мобилното приложение или онлайн. С него сте уверени, че се движите в правилната посока към постигането на набелязаните цели. Опцията Training Load показва колко здраво сте тренирали и колко време ще ви е нужно за възстановяване.

Suunto Spartan Sport Wrist HR

Цена: 980лв
Батерия: 12 часа

Най-новият член на Spartan колекцията е корав уред със стилен дизайн и богат набор от спортни функции. В тази версия присъства удобният оптичен пулс сензор от Valencell, лидерът в биометричните сензори от Америка. Последните обновления на Spartan софтуера, бяха свързани с подобренията на GPS точността, създаването на нова графика за трендът на налягането (за Spartan Ultra), навигация по точки на интерес (POI) и възможността да се следи 30 дневна статистика на активността в часовника. Точността и удобството, което идва от възможността за постоянно мерене на пулса, подобряват данните както в състояние на покой, така и при спортни активности. Spartan Sport Wrist HR служи за отчитане на активността като  следи 24 часа пулса, броя на стъпките ви и  изгорените калории, като така ви спомага във взимането на правилни решения относно възстановяването, почивката и храненето . Spartan Sport Wrist HR е вашият  тренировъчен партньор, притежаващ богата информация с детайлни графики, дисплеи за специфични спортове и съвместимост с датчици за мощност.

Samsung Gear S3 Frontier

Цена: 565 лв.
Батерия: До 3 дни в зависимост от начина на ползване

Samsung направи голям скок напред с Gear S3 Frontier, като добави LTE свързаност към този мощен часовник. Това означава, че можете да приемате обаждания и да отговаряте на съобщения, докато сте в движение, без да имате наблизо телефон. Плюс това, батерията на S3 превъзхожда много GPS часовници в този клас и определено ще премине през пълен маратон.

Suunto Spartan Ultra

Цена: 1299лв.
Батерия: 26 часа

Този часовник дава възможност да се насладите на 80 опции за спорт, прецизно GPS проследяване независимо от терена  и 26-часова батерия, която ще ви преведе през пълна седмица от тренировки, без да се налага да го зареждате. Синхронизацията с компютър или телефон е безжична и изключително бърза. Един изключително висок клас часовник, който не отстъпва по нищо на конкуренцията от Garmin.

Garmin fēnix 5

Цена: 1075лв.
Батерия:24-60 часа

За спортисти от всякакъв тип, fеnix 5 е идеалният партньор. Използвайте специалния профил на активност за Плуване, бягане, Триатлон или създайте мултиспорт профил, който ще ви подхожда. Лесно преминете от една дейност към друга, само с едно натискане на бутон, за да се уверите, че всички тренировъчни сплитове са взети под внимание. За да се осигури пълна свобода на амбициозните спортисти, всички fenix 5 модели включват Elevate технология с вграден пулсомер, което позволява да се следи сърдечната честота. С новия напълно интегриран Elevate сензор можете да контролирате по всяко време интензивността на тренировката и проследявате ежедневните си дейности.
Превърнете всяко бягане в лично предизвикателство, състезавайте се срещу други в Strava Live сегменти, получавайте сигнали за стартиране и приключване на сегменти, вижте позицията си в класирането и как текущите ви усилия се сравняват с личните ви рекорди.

Garmin Forerunner 735XT

Цена: 685лв.
Батерия: 14 часа

Много от часовниците на Garmin, които са достойни помошници по време на триатлон, са като танкове – големи квадратни парчета. 735XT е по-малък, но все пак доставя цялата мулти-спортна функционалност, която триатлета може да поиска.
В допълнение към GPS, 735XT търси руски GLONASS сателити за по-бърза и по-точна настройка (тази функция се предлага и от часовници като Suunto Spartan Ultra и Garmin Fenix 3/5 HR). Оптичният HR сензор продължава да ни учудва с точността си в сравнение с гръдната каишка. Батерията издържа до 14 часа, което е напълно достатъчно за маратон, но не толкова за ултра или пълни IRONMAN състезания.

Garmin Forerunner 235

Цена: 589лв.
Батерия: 16 часа

Forerunner 235 е нещо като Nike Pegasus(класика в маратонките) на GPS часовниците. Не е евтин, но и няма да Ви доведе до банкрут. Не е наблъскан с всички възможни функции, но притежава достатъчно и най-необходимите.  Показва прецизност във всички проведени тестове. Ползва както GPS, така и GLONASS сателити, усилвайки и подсигурявайки добър и точен сигнал.  Притежава лекотата на безжично качване на маршрути и целодневни статистически данни за активността на телефони с iOS и Android системи, както и синхронизиране със Strava, MapMyFitness и Endomondo. Взимайки всичко това под внимание , това е може би една от най-добрите сделки на пазара.

Apple watch 3/3 Cellular Series

Цена: 760лв
Батерия: 18 часа

Apple Watch Series 3 включва три подобрения, спрямо предходните поколения – по-дълъг живот на батерията с едно зареждане, по-добра водоустойчивост и GPS. Apple направи няколко подобрения в тази версия, включително нов барометричен датчик за oтчитане на надморската височина и нов HR сензор за по-добро проследяване на пулсът ви по време на тренировка, почивка и сън. AppleSeries 3 – Cellular има вграден LTE и UMTS модем, който превключва автоматично към мобилната мрежа на оператора, щом се отдалечи от iPhone-а ви. Джаджата е достатъчно умна, за да може да прехвърля обажданията от телефона към умния часовник и обратно. Всичко това е прекрасно, но… Apple Watch Series 3 Cellular използва eSIM карти. Тепърва ще разберем, дали и кой мобилен оператор у нас ще ги поддържа. Поне към този момент – заложете на Apple Watch Series 3.

Към момента това са топ 10 GPS часовниците, които  са сред най-добрите и подходящи за активно спортуващите. Очакваме да ни споделите и Вашите наблюдения върху тези продукти.