Кои са най-трудните ултрамаратони в света?

Какво прави едно състезание трудно?! Стръмните изкачвания и спускания, непосилните температури, техничният терен и разбира се, безкрайната дължина на маршрута са основните характеристики, чрез които бихме категоризирали едно състезание като тежко. Изби ли Ви пот по челото, само докато четете. Напълно разбираемо е, ако е така. Нещата при този вид състезания са наистина сериозни, обаче не е ли така по принцип с всяко едно предизвикателство, пред което се изправяме?!

Ние бегачите обичаме да тестваме духа и тялото си – в кръвта ни е!  Разбира се, само най-отдадените и амбициозни атлети, биха се впуснали в най-трудните ултри на света. Ето и някои от тях:

“Hardrock”100 мили

Къде: Силвъртн, Колорадо
Кога: Юли 20-22, 2018
Регистрация: hardrock100.com

Атлетите разполагат с 48 часа да завършат това лошо момче: 100.4 трудни мили, които минават през пътища и кални пътеки, покрай планините Сан Хуан. Участниците изкачват 10 000 метра положителна денивилация, а най-високата точка е връх Ханди с надморска височина 5 000 метра. Всяка година организаторите сменят посоката на пробег, като тази година ще бъде обратно на часовниковата стрелка. Никой от участниците в това състезание не завършва преди да е целунал небезизвестния “Hardrock” на финала. Трасето на “Hardrock”100  е толкова коварно, че дори елитни състезатели падат, губят се и дори умират по него, затова всеки, който е решил да се впусне в това предизвикателство трябва да бъде много внимателен.

Everest Marathon

Къде: Базов лагер на Еверест
Кога: Май 29, 2019
Регистрация: everestmarathon.com

Сякаш самото изкачване на величествения връх Еверест не е достатъчно голямо предизвикателство, та някой си помислил, че обиколка около върха с дистанция 42 км е добра идея. Участниците в това състезание трябва да бъдат в Непал три седмици преди състезанието, за да се приспособят към надморската височина. Обиколка на Катманду и пътуване до Кала Патар са част от предварително планираната програма, като по този начин организаторите се опитват да компенсират по някакъв начин ада, който очаква състезателите само няколко дни по-късно. Състезанието започва от базовия лагер на върха,с надморска височина 5500м,. и завършва в Намче Базар на 3500м.

Маршрутът се характеризира основно със спускания, но има и две доста стръмни изкачвания. А, и да не забравяме, че е доста студено, така че без яке няма да мине номера 😉

Ultra Trail du Mont Blanc

Къде: Шамони, Франция

Кога: Август 27-Септември 2, 2018
Регистрация: utmbmontblanc.com

Не всеки ден на човек му се отдава възможността да премине през три различни държави и то бягайки. От известно време насам Ultra trail du Mont Blanc е може би е най-престижното състезание в средите. Трасето е с дължина 170 км, като състезателите преминават няколко пъти през височини над 3 000 метра и прекарват повече от времето си на границата между Франция,  Италия и Швейцария. Излишно е да казваме, че гледките по тези места са фантастични. Но не позволявайте на впечатляващите пейзажи да ви заблудят – бегачите прекарват много време в планинината, където в даден момент, гледката не може да бъде достатъчно силна и единствена мотивация, за да продължат.

Marathon des Sables

Къде: Пустинята Сахара, Мароко
Кога: Април 2019
Регистрация: marathondessables.com

Marathon des Sables  е едно от най-взискателните и  горещи състезания в света и се провежда по средата на  пустинята Сахара. Организаторите сменят дължината на трасето всяка година, но винаги е около 250 км. Продължителността му е 6 дни, от които всеки участник има право на почивка само един ден.
Идеята за създването на това състезание дошла на Патрик Баулер през 1986, който малко преди това пробягал 350 км през цялата пустиня само с раницата на гърба си.  Към днешна дата тази ултра е една от най-известните в света.

Стоте мили на Западните щати

Къде: Долината Скуал, Калифорния
Кога: Юни 23-24, 2019
Регистрация: wser.org

Ако сте чували за поне едно ултра състезание в Америка, то най-вероятно е Западните щати. Официално е обявено за най-старата 160 километрова ултра в света и всяка година събира хора от целия свят.
Състезанието започва от долината Скуал в Калифорния и завършва в град Обърн. Атлетите имат 30 часа да покорят дистанцията, изкачвайки над 5 500 метра положителна денивелация. Върховете, които състезателите покоряват, са толкова високи, че им се налага да газят през сняг и лед, а в долините ги чака лятната жега с температури над 50 градуса по целзий.

Self-Transcendence race

Къде:Ню Йорк
Кога: Юни 17–Август 7, 2018
Регистрация: 3100.srichinmoyraces.org

Ако искате да измъчите тялото си, но същевременно с това да се насладите и на спиращи дъха гледки, Self-Transcendence race НЕ Е състезанието за вас. Това е най-дългата сертифицирана ултра в света, която започва в 6 часа сутринта в Ню Йорк на 17ти Юни, като в продължение на 52 дни състезателите тичат един и същи маршрут – средно по 80 км на ден. Състезанието датира от 1997 година и учудващо всяка година участниците се увеличават. Защо ли, никой все още не знае ….

Badwater 135 мили

Къде: Долината на смъртта, Калифорния
Кога: Юли 2018
Регистрация: badwater.com

Ако някога сте искали да участвате в състезание, което ще Ви позволи да преминете както през най-ниската сухоземна точка на Сверна Америка, така и да прекосите един от най-високите й върхове , Badwater 135 е определено за вас. Състезанието започва от Долината на смъртта, където се намира най-ниската точка в северна Америка и завършва на върха на Mount Whitney – най-високата планина в континентална северна Америка.

През деня температурите са много ужасяващи  и надхвърлят 50 градуса по целзий. За да не се топят подметките на маратонките, състезателите бягат само по белите маркировъчни линии по шосето, където температурата е сравнително по-ниска. Голямата разлика в надморската височина между старта и финиша, екстремните жеги и огромното разстояние, правят Badwater 135 едно от най-трудните състезания в света.

Спартатлон


Къде: Атина, Гърция
Кога: Септември 28-29, 2018
Регистрация: spartathlon.gr/en

Всички Вие, който сте запалени по историята и древните митове и легенди, Спартатлона е вашето състезание! Легендата гласи, че след битката при Маратон, през 490 пр.н.е, гръцкият войн Фидипид пробягал разстоянието от гр. Маратон до Атина, за да съобщи победата на гърците. Според Херодот, Фидипид бил бързоходецът, изпратен от Атина в Спарта за подкрепление, който преминал разстояние от 230 км за по-малко от 2 дни. Така се създава тази ултра, която е с дължина 245 км и се провежда ежегодно от 1983 година насам между градовете Атина и Спарта в Гърция.

Всеки един от гореизброените ултра маратони звучат едновременно вдъхновяващо, мотивиращо, респектиращо и дори малко плашещо, не е ли така? Тяхното съществуване и ежегодно провеждане обаче доказва, че при наличието на силна мотивация, упоритост и постоянство няма непреодолимо предизвикателство. Важно е да си поставяме цели и да работим упорито по тяхното постигане.

След всичко споделено до тук, кой е следващият ултра маратон, който си набелязахте 😉