Какво представлява Кетонната диета и носи ли допълнителна издражливост за ултрамаратонците?

От няколко години кетонната диета, или така наречената кето диета,  набира все по-голяма популярност и интерес както сред активно спортуващите, така и сред желаещите да свалят излишните килограми. Нейната ефективност и приложение за ултрамаратонците , обаче все още е обект на дискусии.

Същността на кето диетата:

Кето диетата е програма за хранене с ниско или почти нулево съдържание на въглехидрати, при която организма използва мазнините за енергия. При този хранителен режим се акцентира върху приема на храни с високо съдържание на мазнини, а именно месо, риба, яйца, млечни продукти, различни видове растителни мазнини и зелени зеленчуци.

Историята проследява приложението на този хранителен режим, още преди да е придобил тази популярност и приложение. Век преди да се появят ултра състезанията, по време на експедиция през Арктика, изследователят Фредерик Шутка изминава рекордните 5000 км, заедно със своите 12 ескимоси в продължение на 11 месеца. През този период те са се прехранвали единствено с мазнини – северни елени, овцебикове, полярни мечки и тюлени, и никакви въглехидрати.  Каква е тяхната тайна за оцеляване ли? Бедното на въглехидрати меню принуждава телата им да се приспособят към мазнините като основен източник на гориво.

Значителното намаляване или цялостното отстраняване на въглехидратите от дневното меню, означава че в даден етап тялото и мозъкът няма да имат достъп до основния си източник на енергия, който познават и предпочитат. Това е и моментът, в който организмът изпада в състояние на кетоза и започва да търси подходящ заместител на основното си гориво.  Такъв заместител намира в мазнините. Когато нивото на инсулина в организма намалее, започва бързото изгаряне на мазнините от подкожни отлагания. Използването на наличните мастни киселини, води до произвеждането на така  наречените „кетони”.  Всичко това обеснява и факта, че хората в състояние на кетоза, които ядат повече мазнини, започват и да горят повече такива.

Изводи и мнения взети от науката:

Все още липсват обстойни и задълбочени изследвания, които да потвърдят или отхвърлят превъзходството на кето диетата пред останалите. Това е и причината през последните години много професионални атлети да експериментират, с цел да открият работещия за тях хранителен режим, който ще им позволи да подобрят представянето си. Въпреки това, по-надолу ще изложим няколко гледни точки по темата на различни експерти в областта.

Проучванията на спортния диетолог Лизи Каспарек  от Института за спортни науки сочат, че въпреки че тялото и мозъкът ни предпочитат въглехидратите като основен източник на енергия, кетоните също са добро гориво  за тях.  Това означава, че при спирането на въглехидратите не изчерпваме основния си източник на енергия по опасен за здравето ни начин. Друго важно уточнение, което прави Каспарек, свързано с проследяването на спортното ни представяне при кето диетата е задължителното измерване на нивата на кетоните в тялото. Ако не го правим няма как на 100% да сме сигурни, че вече сме в състояние на кетоза и съответно да анализираме ефекта от хранителния режим.

В тази връзка изпълнителният директор на Института за човешко и машинно познание Кенет Форд посочва, че при изследвания, при които атлетите не показват положителни резултати след прилагането на кето режима, може да означава, че те не са успели да адаптират тялото си да използва мазнините като източник на гориво. Самото приспособяване на организма може да отнеме и месеци. Всичко това доказва, че не е толкова лесно, дори и за професионални спортисти сами да преценят  дали се намират в състояние на кетоза и дали тялото им е тренирано да използва новия източник на енергия.

В проучванията си Форд също допълва, че “Да бъдеш в кетоза не означава намаляване на нивата на глекоген в мускулите. С течение на времето кето-адаптираният спортист подобрява способността си да гори мазнини за гориво, имайки все още гликоген на разположение”.

 Резултатите за атлетите, след прилагането на кето диетата:

Чрез различни изследвания Стефан Фини от Масачузетския технологичен институт  проучва дали адаптирането към мазнините  е полезно и носещо допълнителна ефективност при продължително физическо натоварване. Анализите му сочат, че диетата, основаваща се на адаптиране към мазнините, не води до по-бързото изгаряне на мазнини, а всъщност забавя изгарянето на въглехидрати, като намалява активността на ензим, наречен пируват дехидрогеназа. За много атлети, които гонят класиране, това е и причината този тип хранителен режи да не бъде толкова ефективен.

Изследванията на Луис Бърк от Австралийския спортен институт в областта сочат, че ако вземата участие в спорт, който изисква висока интензивност, голяма  издръжливост и най-вече се стремите към подобряване на времевото си представяне , резултатите Ви ще бъдат по-слаби, ако разчитате само на мазнините като основен източник на енергия.

Бегачи, които могат да бъдат облагодетелствани от диетата са тези, които бягат дълги дистанции, като ултра маратонците и се стремят към издръжливост. Ако сте отделили време да тренирате тялото си да се адаптира към мазнините по-бързо и в същото време не ядете преди сутришната тренивровка и не захранвате с нищо по време на 30 км трейл тичане, резултатите от кето режима ще са на лице. Когато обаче тичате с по-бавно темпо, тялото гори повече мазнини от колкото въглехидрати, но тъй като въглехидратите са основният източник на гориво при по-високо темпо (3-4 мин на км), има шанс да провалите ключови тренировки или дори състезанието си, пробвайки този тип диета заключва Лизи Каспарек.

За всички останали, които гоните класиране, приемане на въглехидрати ден преди състезанието е най-добрият Ви избор, особено ако тичате с по-бързо  темпо от 5-6 мунути на километър, по време улра състезание с дистанция около 76 км, примерно на Трявна Ултра.

Крайното решение, разбира се е Ваше, а ние очакваме да ни споделите и Ваши впечатления от режима, за да можем всички заедно да допринесем за внасянето на по-голяма ясното по въпроса и да открием нови начини, който биха допринесли за подобряването на резултатите ни по време на скоростните състезания и ултрамаратоните.