Drop (дроп) – какво представлява?

Още един термин, който ще срещате често, особено при избор на маратонки, но какво всъщност представлява?

Стойката при бягане и това как трябва да се приземява крака на земята е от изключителна важност, както за постигане на високи резултати, така и от предпазване от контузии и травми. Повечето бегачи не обръщат внимание на това, но при спазване на някой правила ще предотвратите стреса в ставите и опорно-двигателната система.

Поредната дума-чуждица навлязла в езика ни – дроп (височина), или про-просто казано представлява разликата между височината на петата и височината на пръстите:

В зависимост от марката и типа маратонка, дропът варира между 0mm и 14mm, рядко 20mm. Веднага възниква във вас въпросът „Маратонка с какъв дроп да избера тогава?“ За всеки човек е индивидуално и най-добрия избор е проба-грешка, т.е. да се опитат различни вариации, за да проверите, с кавъв дроп се чувствате най-добре.

При използване на маратонки с по-голям дроп, имаме предпоставка бегача да започне да търси контакт с терена с пета, т.е контакта на стъпалото със земята да е първо с пета. Това може да доведе до няколко нежелани проблема:

  • Болка в коляното
  • Болка в глезена и петата
  • Болка в областта на таза
  • Болка в кръста и гърба

Маратонките с малък дроп са в диапазона 0-6mm. При този тип маратонка, идеята е да се стимулира ествественото бягане, т.е избягване на удара на петата и стъпване на предната и средна част на стъпалото. Тези обувки са създадени за да поддържат естествената крачка и са създадени на базата на босото ходене/бягане. Според изследвания изпозлването на такъв тип маратонки подобряват стойката на тялото по време на бягане, дава предпоставки за стъпване с предната и средна част на ходилото както и предразполагане на бегача да стъпва под центъра на тежестта си (как да бягаме правилно може да прочетете <тук>).

Като обобщение може да се каже, че не на всеки може да му допаднат този тип маратонки, а и не са за всеки. Преходът от маратонки с голям дроп, към такива с малък, трябва да става постепенно.