Паднал свод, висок свод и неутрален свод

Като начинаещ бегач, когато бях в спортния магазин да си избирам маратонки, продавач-консултанта ме попита какъв тип ми е ходилото, и по точно какъв ми е сводаи какъв съпорт ми е необходим, за да ме насочи към типа маратонки, които са за мен? Аз бях с поглед казващ „Какви ги говори, търся си просто маратонка за бягане…“, но накратко отговорих „Откъде да знам?“. След кратки пояснения ми показа какво точно е и разбрах колко важен елемент е при избора на маратонки.

1) Пронация (паднал свод) – представлява накланяне на крака навътре при стъпване. Получава се износване на вътрешната страна на маратонката. Важно е при избора на маратонка в този случай е да търсите със здрава опора на по-широка основа, за да може да стабилизира глезена и да контролира пронацията. При пронация ви е необходима максимална подкрепа на крака, както и стабилност. Стабилните обувки разпределят удара на крака със земята, а при по тежка пронация може да се избере маратонка за контрол на движението с допълнително уплатнение.

2) Супинация (висок свод) – представлява накланяне на крака навън при стъпване. При този тип свод, износването на маратонките ви е концентрирано във външната част. Стъпалата със супинация са много малко гъвкави. Стъпването е основно на петата и на възглавничките и много малка част от зоната на свода, поради което се получава по-голямо натоварване в тези области. С висок свод имаме по-малка повърхност при поемане на удара с повърхността и това може да причини болка в петата, напрежение в свода, плантарен фасцит (може да прочетете какво е плантарен фасцит тук) и друго неприятно травмиране. Затова изберете маратонки с омекотяване и които поглъщат удара, като прехвърлят натоварването от петата и възглавничките към свода.

3) Неутрален свод – при този тип стъпало, сводът е нито твърде висок, нито твърде нисък или иначе казано идеален. Хората с такъв свод имам превилегии, тъй като по-голяма част от маратонките ще са им удобни.
Как да определим какъв ни е свода?
Вземете парче картон с големина малко по-голям от стъпалото ви (50/30см би ви свръшил идеална работа). Намокрете ходилото си и стъпете върху картона, като останете така за няколко секунди. В зависимост от оставения отпечатък може да определите какъв свод имате:

– Паднал (нисък) свод

– Висок свод

– Нормален (неутрален) свод