Пропоръки за разлини видове храни преди важна тренировка или състезание.

“Цаката” да сме пълни с енергия повреме на цялата тренировка е да „зареждаме“ с правилните храни, в правилното време. Храните, които са препорачителни за приемане преди и повреме на тренировка/състезание са различни видове въглехидрати, тъй като са са най-лесно разградими и бързо усвоими от мускулите ни. Мазнините и протеините отнемат повече време да се разградят и превърнат в енергия. Ето и няколко пропоръки за разлини видове храна и кога да бъде приемана в зависимост кога е тренировката/състезанието Ви:

Време: 8:00 тренировка/състезание
Хранене: Яжте високовъглехидратна вечеря и пийте допълнително вода ден преди тренировката. На сутринта преди събитието, около 6:00 или 6:30, хапнете лека между 200 и 400 калории закуска(йогурт с банан или едно-две енергийни барчета, чай или кафе и пийте повечко вода). Яжте познати храни. Ако искате да хапнете нещо по-обилно станете 30-60 мин по-рано.

Ако пък не можете да се храните рано сутрин, изяжте закуската си преди да си легнете. Зърнена закуска, филийка с фастъчено масло или гранула бар ще Ви помогне да повишите нивата на гликоген в черния дроб и предотврати ниската кръвна захар на следващата сутрин.

Време: 14:00 тренировка/състезание
Хранене: Следобедната тренировка дава възможност за обилна високовъглехидратна закуска и лек обяд или обилно хранене преди обяд, което дава на тялото около 4 часа да презареди батериите и набави нужната енергия. Както винаги хапнете високо въглихидратна вечеря и пийте повече от обичайния прием вода. Добър избор са палачинки, пържени филийки, яйца.

Време: 20:00 тренировка
Хранене: Нашето тяло вече е разградило обилната закуска и обяд. Можем да вечеряме към 17:00 часа – паста с пиле и доматен сос, ориз или картофи на фурна, давайки на тялото 3 часа да разгради храната.

Време: Състезание/Тренировка отнемащи цял ден.
Хранене: Два дни преди състезанието намалете тренировките. Не тренирайте деня преди това, за да дадете шанс на мускулите си да се възстановят напълно. Яжте висковъглехидратни ястия за закуска, обяд и вечеря. Пийте допълнително количество вода. На заветният ден яжте само изпробвани храни с които тялово ви се чувста комфортно.

По време на състезанието, планирайте да поемате високовъглехидрани снакове на всеки 60 до 90 минути. Много е важно постоянно да зареждаме тялото си. Пийте вода преди да ожаднеете и гледайте да уринирате поне 3 пъти по време на целият ден.