Няколко съвета от Световната шампионка по Sky Running за 2018 – Хилъри Джерарди за зрителите на trailrunners.bg

Ако следите световните Скай Рънинг серии няма как да не сте срещали името на американката Хилъри Джерарди. Тя стана кралица в Скай Екстра Световните серии тази година, спечелвайки някои от най-техническите състезания в календара като Tromsø Skyrace, Trofeo Kima, Monte Rose SkyMarathon и други.

Хилъри разказа, че никога не е харесвала бягането. Но през 2010 г., след 5 години туризъм и работа в планината, нейния приятел (сега съпруг Брад) я убеждава да се запише на трейл състезанието Adirondack в Ню Йорк. След състезанието продълажа да се занимава със скално катерене и алпинизъм, докато не се премества в Шамони, Франция през 2016, когато започва да се занимава по-професионално с планинско и скай бягане.

Хилъри не е просто профестионален състезател по скай рънинг. Тя е директор на отдел “Развитие” и координатор на “Науката за климата в Шамони, Франция”, изследвайки климатичните промени на масива Мон Блан. Тя разпределя времето си между разработването и поддържането на партньорства и развитието на нови програми, свързани с последиците от изменението на климата и глобалното затопляне.

Срещнахме се с Хилъри на Пирин Ултра, което тази година беше последен кръг от световните Скай Рънинг серии тип Скай Екстра, и тя сподели с нас няколко съвета, които всеки начинаещ и дори опитен планински и скай бегач би искал да знае. Ето ги и тях:

П.С. Има български субтитри 😉