Dead Sea 50k – Чакъл, пот и сълзи

Добре де, може би без сълзите, но нямаше как да пропусна да направя референция към една от автобиографиите на Мечо Грила, чието заглавие ми се е набило в главата вовеки. Нека обаче се върнем на чакъла. Даже ще го захвана от още по-далеч, за да обясня защо обикаляхме Мъртво море през февруари.

Continue reading

Спартатлон 2018 – Пътят към стъпалото на Леонид – Христо Цветков

Дойде и този момент! Стоя си вкъщи и се чудя как да подхвана статията, която мечтаех да напиша повече от година. Спартатлон 2018 е в историята и както подсказва снимката, успешно целунах (с притеснително голямо удоволствие) стъпалото на статуята на Леонид, с което затворих най-голямата глава от историята на бегаческите си премеждия до сега. Този разказ ще е малко (но умерено) по-дълъг, предвид големия интерес и многото подкрепа, която получих покрай подготовката и участието ми в това емблематично състезание. (Ако случайно, някак си пропуснал да разбереш какво е Спартатлон, прочети накратко ТУК.)

Continue reading

ЖУЛБИКОЛКАТА (Витоша 100 2018) през погледа на рекордьора Александър Спасов

ИДЕЯТА

След четвъртото място на миналогодишното издание, бях решил, че повече няма да участвам в толкова дълги състезания, тъй като след 70-тия километър повече ходя, отколкото бягам. Като изключим Трявна 76, което смятах, че съм в състояние да избягам без да бедствам, и мисля се и получи, всички останали състезания на които участвах бяха до и около 50 километра – чувствах се комфортно.

Септември месец се създаде Жулистан и освен еднообразните и скучни обемни тренировки, които правех, включих и една тренировка за скорост. Всеки вторник в Западен парк. Херо ми заговори по-сериозно за Обиколката през октомври, макар, че се изкушавах, тогава все още не бях оптимист и по-скоро не исках да участвам. Участието ми на „Каньона” в началото на ноември обаче ми вдъхна доста кураж и промени мнението ми.

Continue reading

Невероятния разказ на Мая Танева за преживяването и на Пирин Ултра 2018

 НЮАНСА ДИВО ИЛИ ДА ТИЧАШ СРЕД ЗВЕЗДИТЕ….

Но първо ще ви разкажа за рИкията.

Имах толкова готин съпорт в Банско, че като знаех какъв купон изпускам, направо завиждах на всички, които щяха да си имат вземане-даване с тях – Радето и Петьо по стечение на обстоятелствата бяха моят превоз, подслон, връзка с дома, посрещач, афтърпарти, сутрешно кафе, гардероб …

Continue reading

„Витоша 100” 2018 през погледа на Станимир Димитров – Стамбето

Цел: преминаване по трасето на „Витоша 100” за под 10ч. –

Но как и кога започна всичко? Годината беше 2015 и тъкмо се бях записал да участвам на първата ми ултра дистанция, а именно на „Витоша 100”. Към онзи момент тепърва навлизах в трейл средите и като цяло това щеше да ми бъде второто състезание. Висока топка, нали 😉 Разбира се,  тогава също имах цел: да завърша ! И успях! След мъчните 17ч.и 23 мин. обещах на себе си и на човека, който ме въвлече в това състезание /Тодор Накев/, че ако някога пак участвам на „Витоша 100” ще бъде само и единствено, ако съм подготвен. Очаквано, още на следващата година бях подтикван да се включа отново в това ултра, но твърдо отстоявях решението си, като същото се случи и през 2017г. Просто не се чувствах максимално подготвен, но пък вече имах цел: през 2018г. да участвам в състезанието и да премина по трасето за под 10 часа.
Continue reading

Как спечелих Планински Маратон Сливен 52км Д+2000 – Станимир Димитров-Стамбето

19.05.2018г. – Събота

Денят бе прохладен и облачен, тъй като през ноща петък срещу събота валя през цялото време. Мислех за състезанието, очаквах доста кал и хлъзгаво трасе. Бях си взел единствено маратонките на Salomon Wings 8, а те са за сухи трасета – на кал и влага са доста нестабилни. Гледах през деня да заредя със соли и минерали, както и с въглехидрати. Continue reading

Търново Ултра през погледа на trailrunners.bg

Първото състезание за годината е вече факт –  Търново Ултра– 43km D+1400m, изпълнено с много емоции, красиви гледки и… още нещо. Състезанието бе едно добро начало за предстоящия сезон, тъй като е къса ултра с не много голяма положителна денивелация. Трасето преминаваше през места със страхотни гледки, както и през доста технични Continue reading