Значението на енергийните гелове за бегачите и как да ги приемаме, за да извлечем максимална полза от тях по време на състезание

Занимавам се с трейл бягане от около 3 години и за първи път чух за енергийните гелове на едно от първите си състезания. Като човек, който тепърва навлизаше в този спорт, непрекъснато търсех начини как да подобря резултатите и издръжливоста си, разбира се освен чрез постоянните и усърдни тренировки, които правех. Бях заинтригуван от този продукт и най-вече от това как ще се отрази на тялото ми и доколко ще усетя прилива на енергия. След като успях да си изградя работеща за моя организъм стратегия за запълване на енергийните запаси, ефектът беше видим, а резултатите налице.
Continue reading

Как да се справим с бягането по склон и да увеличим издръжливостта и бързината си по време на състезанията.

Всеки, който е практикувал поне вендъж планинско бягане е усетил, че при този вид тичане не е важна дистанцията, а самото преживяване и пътуване сред природата. Разбира се, при този вид спорт са познати всевъзможни места за тичане , които отговорят на всеки вкус и възможности – от околностите на населените места до планинските върхове. Continue reading

7 начина, чрез които да поддържате своята мотивация за тичане

Всеки спортуващ, от начинаещ до професионалист, е чувал онова гласче в главата, което ни подтиква да пропуснем, отложим или съкратим тренировката. Ето и няколко съвета как да го преборим и да започнем и продължим да тичаме.
Continue reading

Как да се подготвим за първият ни ултратрейл маратон?

Планинските ултрамаратони или дистанциите, които са повече от 42.195км (маратон), от скоро навлязоха и по нашите земи и като цяло ултрабягането започна да се развива с бесни темпове. Все повече хора са привличени от мисълта дали биха могли да издържат физическото натоварване, до колко тялото е способно да издържи и дали всеки може да избяга ултрамаратон.
Continue reading