Dead Sea 50k – Чакъл, пот и сълзи

Добре де, може би без сълзите, но нямаше как да пропусна да направя референция към една от автобиографиите на Мечо Грила, чието заглавие ми се е набило в главата вовеки. Нека обаче се върнем на чакъла. Даже ще го захвана от още по-далеч, за да обясня защо обикаляхме Мъртво море през февруари.

Continue reading

Stryd – I’ve got the power или ненужна джаджа? – Митакиса Димитров

За да няма твърдения за конфликт на интереси (Disclaimer): 

Опитвам се да опиша концепцията “мощност” при бягане, използвайки продукти на Garmin и Stryd, които сам съм си купил. Нямам никаква финансова обвързаност с която и да е от двете фирми. Stryd предлагаха на потребителите си опция да получиш Beta tester достъп до Android и новия им Power Center сайт, от което се възползвах, но това не върви с никакви задължения от моя страна. 

Continue reading

Как да превърнем бягането на стадион / писта в интересно занимание?

И бегачите , както всички хора, си имат различни предпочитания, както за екипировка, така и за терени за тичане / трениране. Примерно 400 метровите писти са идеалното и търсено място за тичане или провеждане на тренировка от любителите на бързоскоростните бягания. Други пък избягват бяганията по писти и стадиони, защото не си падат по такъв тип интензивни тренировки или пък бързо и лесно се оттегчават от монотонността на „безкрайните” обиколки. 

Continue reading

Ледената баня, като един от методите за мускулно възстановяване.

Ледена баня! Навярно ви звучи смразяващо, особено в зимния сезон, в който се намираме. Абстрахирайки се обаче от не толкова топлото време навън, този метод е актуален и прилаган не само от любителите на екстремните преживявания, а и от спортисти по целия свят. Ледената баня , прилагана след интензивно натоварване по време на  тренировка или състезание, е инструмент, който небезизвестни бегачи, тенисисти, футболисти, фитнес ентусиасти, колоездачи и други използват за по-бързото си физическо възстановяване. Какво обаче представляват ледените бани, каква е тяхната методика на използване и най-вече защо се правят са все въпроси, на които ще получите отговор, прочитайки изложения текст докрай.

Continue reading

Ползите от дългото бягане и колко често да го правя?

Всеки бегач има различна представа и възприятие за дълго бягане. За едни то може да е около 10-12 км, а за други да надхвърля 30-40км.  Дължината на бягането зависи от различни фактори, като някои от тях са свързани с това за какъв тип състезание се подготвяте, на колко години сте, какъв опит имате,  с колко време разполагате и т.н. Всеки бегач, независимо от това дали е ветаран, начинаещ, маратонец, ултрамаратонец или се състезава на 1500 м., стремящ се към усъвършенстване и надграждане на разултатите си, трябва да включва в тренировъчната си програма поне един път в седмично дълго бягане. 

Continue reading

Trailrunners Experience #13 – Александър Спасов

Александър Спасов – скромен и също така един от най-представителнете бегачи в България. Разказа ни интересни истории за това как е започнал да се състезава, как тренират Жулистанци, каква ще бъде подготовката му за следващия сезон и отговори на някои ваши въпроси. Неговите призови места от таз годишният и най-добрият му сезон до сега:
Continue reading

Trailrunners Experience #12 – Мария Николова и Константин Атанасов

Мария Николова и Константин Атанасов са може би най-звездната двойка на българското трейл бягане.
Поговорихме си за това как за започнали да се занимават с планинско бягане, как тренират, взимат ли добавки и как Константин успява да поддържа темпото и. 🙂

Ето и само няколко от успехите на Мария през последните години:
– Победителка на Витоша 100 през 2013г, 2014г, 2017г и 2018г., две втори места през 2015г и 2016г
– Победителка на Stara Planina Ultra Trail в Сърбия – 2018г.
– Победителка в Krali Marko Trail в Македония – 2014г, 2015г, 2016г и 2017г.
– Второ място на Ronda Dels Chims – 170км с D+13 500 изминати за малко под 39ч
– Изключително силно представяне на Ultra trail du Mont Blanc, както през 2017 така и през 2018г – 9 място две години подред
– Победителка също в две поредни години – 2017 и 2018 на Salomon Cappadocia Ultra-Trail.

Continue reading

Trailrunners Experience #11 – Христо Цветков

Христо Цветков е един от малкото българи завършвали един от най-престижните ултра маратони в света, а именно Спартатлона в Гърция – 250км маршрут между Атина и Спарта за 29 часа и 47 минути. Ицо е победител от тазгодишното 12 часово издание на Spring 360, както и национален рекордьор от Еропейското първенство в Тимишоара, Румъния.

Continue reading

Trailrunners Experience #10 – Антония Григорова

Тони е една от най-успешните български спортисти. Тя е шампион по планинско бягане и ориентиране, както и трикратен представител на България на зимни олимпийски игри по ски бягане! Печелила  е едни от най-известните и тежки ултра маратони в България – Витоша 100, Трявна Ултра, Персенк ултра, Пирин Ултра и други. А през 2017 стана ПЪРВАТА ЖЕНА преминала скоростно маршрута Ком-Емине(600км) за 5 дни 22 часа и 55 минути.

Continue reading

Trailrunners Experience #9 – Екатерина Митяева

Ориентировач от детството, Екатерина за първи път вкусва международния успех в малко известната дисциплина на радиоориентирането (състои се от намиране на радиопредаватели пеша, с помощта на радиоприемник, карта и компас), където завършва втора в генералното класиране на световния шампионат през 2008 година.
След като среща съпруга  си Димитрий на руското първенство по ориентиране през 2010, Катя започна да навлиза в планинско бягане, където още с дебюта си впечатлява в руските  Skyrunning серии през 2013. Оттогава насам тя подобрява всяка предходна година и през 2017 прави най-добрия си сезон, където печели престижните 80 км на Мон Блан, Samenc Trail Tour 30км, Elbrus World Race и защитава титлата си на Ред Бул 400 в Сочи.

Continue reading

Спартатлон 2018 – Пътят към стъпалото на Леонид – Христо Цветков

Дойде и този момент! Стоя си вкъщи и се чудя как да подхвана статията, която мечтаех да напиша повече от година. Спартатлон 2018 е в историята и както подсказва снимката, успешно целунах (с притеснително голямо удоволствие) стъпалото на статуята на Леонид, с което затворих най-голямата глава от историята на бегаческите си премеждия до сега. Този разказ ще е малко (но умерено) по-дълъг, предвид големия интерес и многото подкрепа, която получих покрай подготовката и участието ми в това емблематично състезание. (Ако случайно, някак си пропуснал да разбереш какво е Спартатлон, прочети накратко ТУК.)

Continue reading

ЖУЛБИКОЛКАТА (Витоша 100 2018) през погледа на рекордьора Александър Спасов

ИДЕЯТА

След четвъртото място на миналогодишното издание, бях решил, че повече няма да участвам в толкова дълги състезания, тъй като след 70-тия километър повече ходя, отколкото бягам. Като изключим Трявна 76, което смятах, че съм в състояние да избягам без да бедствам, и мисля се и получи, всички останали състезания на които участвах бяха до и около 50 километра – чувствах се комфортно.

Септември месец се създаде Жулистан и освен еднообразните и скучни обемни тренировки, които правех, включих и една тренировка за скорост. Всеки вторник в Западен парк. Херо ми заговори по-сериозно за Обиколката през октомври, макар, че се изкушавах, тогава все още не бях оптимист и по-скоро не исках да участвам. Участието ми на „Каньона” в началото на ноември обаче ми вдъхна доста кураж и промени мнението ми.

Continue reading

Невероятния разказ на Мая Танева за преживяването и на Пирин Ултра 2018

 НЮАНСА ДИВО ИЛИ ДА ТИЧАШ СРЕД ЗВЕЗДИТЕ….

Но първо ще ви разкажа за рИкията.

Имах толкова готин съпорт в Банско, че като знаех какъв купон изпускам, направо завиждах на всички, които щяха да си имат вземане-даване с тях – Радето и Петьо по стечение на обстоятелствата бяха моят превоз, подслон, връзка с дома, посрещач, афтърпарти, сутрешно кафе, гардероб …

Continue reading

Няколко съвета от Световната шампионка по Sky Running за 2018 – Хилъри Джерарди за зрителите на trailrunners.bg

Ако следите световните Скай Рънинг серии няма как да не сте срещали името на американката Хилъри Джерарди. Тя стана кралица в Скай Екстра Световните серии тази година, спечелвайки някои от най-техническите състезания в календара като Tromsø Skyrace, Trofeo Kima, Monte Rose SkyMarathon и други.
Continue reading

Power hiking-а, като друга възможна алтернатива за покоряването на поредния склон

Трейл бягането е съставено от множество интересни и предизвикателни елементи. Най-често споменаваните такива са прочутите планински изкачвания. Как обаче ще бъде ”покорен” поредният склон, много зависи от моментната ни физическа подготовка и достигнато ниво на развитие. Именно бяганията по склоновете са и едни от най-големите страхове за бегачите, както за новоизлюпените или неуверените в себе си такива, така и за спортисти с по-голям опит. Изкачванията, или по-скоро неспособността да ги пробягаме с желаното темпо от началото до края , се приемат от мнозина като препъникамъка в състезанията и пречка за постигането на желаната цел.
Continue reading

Trailrunners Experience #8 – Дизела

Кирил Николов – Дизела е един от най-добрите български бегачи по Sky Running в света. Той разказа пред камерата ни:
– Какво е да си професионален бегач и през какви препятсвия преминава, за да е възможно всичко това.
– Толкова ли е важно храненето или как и какво тренираш са от най-голямо значение?
– Какво е да си контузен и превенция от контузии?
– Как според него се развива бягането като цяло и какви са неговите бъдещи планове?
– Как се забавлява в свободното си време и още много… 🙂
Continue reading

Trailrunners Experience #7 – Краси Георгиев

Краси Георгиев е един от най-успешните ултра маратонци на България. Той е успешен диетолог, бегач, пише детски книжки, организатор и участник в състезания в най-екзотични краища на света. Член на кралската академия на изкуствата, живял е с племето на масаите и още много….
Continue reading

Trailrunners Reviews #1 – Маратон Хайдушки пътеки Сливен

Първото по рода си РЕВЮ на планински маратони в България – Маратон Хайдушки пътеки в Сливен, България с дистанции:

42км D+2500 ITRA 3 с планинска трудност 7
21km D+1710 ITRA 1 с планинска трудност 10
12km D+500
5км градско бягане
Continue reading

Trailrunners Experience #6 – Иван Гочев

Художника – Иван Гочев пред камерата на trailrunners.bg за това как е навлязал в планинското тичане? Какво е да тренираш с треньор? Коя е най-добрата диета за него? Как се справя с контузии и как ние най-лесно да диагностицираме такива, и още много интересни истории по Сливенските хайдушки пътеки.
Continue reading

Trailrunners Experience #5 – Симона Неделчева

Мони е една от най-бързите и изключително мотивирани състезателки на стартовата решетка. В този епизод си говорихмe как е започнала, как успява да тренира 2-3 пъти дневно, с какво се храни и още много интересни истории.

През последната година печели много призови места като само през 2018 година е:
– Втора на Плевенския полумаратон с време 1 час и 30 минути
– Трета на Витоша 100 завършвайки за 11 часа – “Аз само исках да завърша темпо” – според нея 😀

Continue reading

Trail runners Experience #4 – Александър Димов

Александър Димов е на 47 години от град София. Той е пример как човек, независимо на каква възраст е, може да прави това, което обича. В този епизод той разказва как е започнал да бяга, какво го мотивира и как запазва баланса между семейството и редовното бягане. Той е ултрамартонец и през последните 3 години е призьор в десетки състезания като:

– Завършва Маратон Шричинмой 2015та 42км за 2 часа и 56 минути
– Две победи на Спринг 360 “хамстер рън” през 2016та – 100 км и 2017 за 6 часа – 112 обиколки / 72 км с рекорд
– Второ място на Трявна ултра 141 км 2017 година – разделено второ място с Влади Милушев за 19:14 часа
– Победа в Ротари маратон 2017
– Победа в Халф Рън за Чепън 2018
– 3 последователни победи на Trailseries средна дистанция в края на 2017 година
– Първо и второ място на Чепеларски търкала 2016та и 2017та година.

Continue reading

„Витоша 100” 2018 през погледа на Станимир Димитров – Стамбето

Цел: преминаване по трасето на „Витоша 100” за под 10ч. –

Но как и кога започна всичко? Годината беше 2015 и тъкмо се бях записал да участвам на първата ми ултра дистанция, а именно на „Витоша 100”. Към онзи момент тепърва навлизах в трейл средите и като цяло това щеше да ми бъде второто състезание. Висока топка, нали 😉 Разбира се,  тогава също имах цел: да завърша ! И успях! След мъчните 17ч.и 23 мин. обещах на себе си и на човека, който ме въвлече в това състезание /Тодор Накев/, че ако някога пак участвам на „Витоша 100” ще бъде само и единствено, ако съм подготвен. Очаквано, още на следващата година бях подтикван да се включа отново в това ултра, но твърдо отстоявях решението си, като същото се случи и през 2017г. Просто не се чувствах максимално подготвен, но пък вече имах цел: през 2018г. да участвам в състезанието и да премина по трасето за под 10 часа.
Continue reading

Trailrunners Experience #3 – Ралица Ангелова

Ралица Ангелова e тазгодишната победителка от Търново Ултра 2018 – 45К, първо място на Камчийски Пясъци 21К, второ място на Трявна ултра 2018 76К, както и победител от Лудогорския дуатлон – 42 км колоездене и 21 км бягане.

Рали е едно от най-лъчезарните и позитивни момичета, които можете да срещнете на стартовата решетка и за нас беше истинска привилегия да си побъбрим с нея. Приятно гледане 🙂
Continue reading

10 най-добри GPS часовници за бегачи

Днешните GPS часовници, освен че имат  множество възможности  за проследяване на всяка една ваша стъпка, също така са оборудвани с десетки сензори, които следят физическото ви състояние, дори докато спите. Независимо дали това ще е първият ви GPS часовник, който искате да закупите или просто искате ъпгрейд на вече остарелия ви такъв, ние имаме няколко съвета и предложения за вас, за да сте сигурни, че  на ръката ви ще се озове точният GPS партньор в спорта.
Continue reading

Trailrunners Experience #2 – Андрей Гридин

Най-новият епизот на Trailrunners Experience #2 е малко по-различен от първия. Този път решихме да подкрепим Андрей Гридин в неговото най-ново начинание, а именно покриването на тридневния ултра маратон – Софийски Манастири, само за два дни.

Въпреки, че не успяхме да покрием по-голяма дистанция с него му благодарим, че сподели компанията си с нас. За нас беше истинско удоволствие да тичаме рамо до рамо с професионалист като него, който въпреки горещото и нетърпимо време се пребори и успя да завърши успешно!
Continue reading

Trailrunners Experience #1 – Станимир Димитров

Първата по рода си серия от интервюта с елитни бегачи и аматоьри от българското трейл общество вече е тук!
Разберете с какво се хранят, как тренират и защо за бога са толкова по-добри от нас!?

Първият ни гост е Станимир Димитров, който е един от създателите на trailrunners.bg и многократен призьор от трейл състезания у нас и в чужбина:
– Първо място на Трявна Ултра 76км 2017г.
– Шесто място на Витоша 100 2018г.
– Първо място на Планински маратон Сливен 52км 2018г.
– Първо място на Планински маратон Панчарево 10км за 2017 и 42 км за 2018г.
– Трето място на Орехово ултра 2017г. и много други

Continue reading

За колко време постигаме и губим спортна форма?

За колко време постигаме върхова форма?

За да се достигне върхова спортна форма са нужни много повече от няколко тренировки, но въпреки това, само след първия месец, човек може да се почувства по-силен и издражлив от всякога. Това не се дължи на това, че мускулите ви са станали по-големи и силни, а поради факта, че тялото започва да се адаптира към натоварванията. Комуникацията на мозъка с мускулите се подобрява, започвате да изпозлвате повече мускулни групи, водейки до увеличаване на експлозивността. Интересно изследване показва, че след половин месец тренировки, обема на кръвната плазма се увеличава. Това е една от основните причини, поради които пулсът ви е не е толкова ускорен, както при първото ви бягане.
Continue reading

Червеното цвекло – храна за издръжливост

Цвеклото не е сред най-популярните зеленчуци и често бива незаслужено пренебрегвано от мнозина.  Да, знаем, че вкусът му е малко по-различен от традиционния, на който сме свикнали, но гарантираме, че с правилното овкусяване и добавки към него, то ще стане неразделна част от вашето ежедневно меню.
Continue reading

Видео ревю на Altra Lone Peak 3.0

Lone Peak 3.0 са петата версия на оригиналните флагмански обувки на Altra. Проектирани за трейл бягане и туризъм присъствието на Алтра в света на ултра бягането се разраства бързо и то с причина.
Continue reading